13 september j.l zijn weer een groot aantal IKN leden mee geweest met het 2 jaarlijkse uitstapje.

Dit jaar stond het hoofdkantoor van Remondis in Duitsland op het programma.

Op de lokatie in Lunen kwam er een gids aan boord van de bus en vervolgden we onze reis over het inmense recyclingspark van Remondis. Onderweg kregen we uitvoerig uitleg over de diverse mogelijkheden van recycling – van de resten uit de filters tegen zure regen waar gips van gemaakt kon worden tot de auto’s op het terrein die reden op het product van gemalen dierkadavers.

Indrukwekkend wat Remondis met ‘afval’ kan doen – hele wijken kunnen van energie worden voorzien van de energie die vrijkomt met de verwerking van afval. Ook benadrukte de gids dat het niet alleen belangrijk is om te kijken wat we met afval kunnen doen, maar om al bij het vervaardigen van nieuwe producten na te denken over de verwerking van het product als het zijn levensduur bereikt heeft. Vroeger bestonden producten uit veel simpelere samenstellingen – en is dus makkelijker te scheiden bij afvalverwerking. Tegenwoordig zijn er zoveel producten samengeperst en dus lastiger te hergebruiken. Ontzettend interessant om te zien hoe innovatief er met de diverse afvalproducten wordt omgegaan.

Als afsluiting van de dag hebben we onder het genot van een drankje en heerlijk buffet nog gezellig na gekletst en de gelegenheid gehad om te kunnen netwerken met collega ondernemers.